6η συνάντηση! Εγώ, καπετάνιος! Εσύ; Εμείς; Αυτοί; Εμπειρίες μετανάστευσης και δράση στο πλαίσιο του MIGRAMEDIA
Θέαση ταινίας στο πλαίσιο του MigraMedia
Η 6η μας συνάντηση είχε ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς αφορούσε το πρόγραμμα MigraMedia. Πιάσαμε το νήμα από εκεί που το είχαμε αφήσει τον Μάιο, στη δράση στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και την καταληκτήρια συνάντηση του περσινού Ομίλου. Ξεκινήσαμε με την παρουσίαση στα μέλη του ομίλου του διεθνούς προγράμματος MigraMedia (Erasmus+ Projekt 2023-1-DE01-KA220-HED-000154375), στο οποίο συμμετέχουμε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μας με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ. Τα παλιά μέλη της ομάδας θυμήθηκαν και τα νέα ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο και τους σκοπούς του προγράμματος μέσα από τις σχετικές αναρτήσεις του blog μας (δείτε εδώ, εδώ και εδώ), την ανταπόκριση του Συνεδρίου και την περίπτωση μελέτης της κας Παναγιώτας (Γιώτας) Μήνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας του Κινηματογράφου στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Εικόνας, Ήχου και Κίνησης του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.), με τίτλο “Enforced Population Exchange between Greece and Turkey in Film” My Grandfather’s People (dir. Çağan Irmak, Dedemin İnsanları, 2011) WORKSHOP (δείτε εδώ). Στη συνέχεια αναζητήσαμε τις πιθανές προσωπικές εμπειρίες ή/και οικογενειακές ιστορίες μετανάστευσης που έφερε κάθε μέλος. Αναδύθηκαν μπροστά μας ιστορίες προγόνων, συγγενών, φίλων, δικές μας. Συζητήσαμε για αυτές επικεντρωνόμενοι στις αιτίες της μετανάστευσης, στις τυχούσες δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά το ταξίδι και κατά την παραμονή τους στον "ξένο" τόπο και, τέλος, στον τρόπο με τον οποίο ξεπεράστηκαν, εάν, βέβαια, ξεπεράστηκαν.
Ακολούθησε η θέαση της ταινίας Io, capitano του Matteo Garrone (2023, 121'). Για λόγους οικονομίας του χρόνου είδαμε ένα μεγάλο μέρος της ταινίας και το υπόλοιπο θα το δούμε στην επόμενη συνάντηση. Μετά τη θέαση πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες κινηματογραφικού εγγραμματισμού. Αρχικά τα μέλη πήραν θέση απέναντι στην ταινία σημειώνοντας στοιχεία που τους άρεσαν και στοιχεία που δεν τους άρεσαν. Παράλληλα εξέφρασαν και ένα συναίσθημα, το πιο ισχυρό, που τους δημιούργησε η ταινία. Έπειτα, αναζητήθηκαν πιθανά κοινά σημεία των μελών της ομάδας με τους ήρωες της ταινίας και στοιχεία ομοιότητας με τη δική τους ζωή. Για κάθε περίπτωση επιστρέφαμε στα αντίστοιχα πλάνα της ταινίας, συζητώντας τον συγκεκριμένο ρόλο που επιτελούν και στο που αποσκοπούν.
Τέλος, ήρθε η ώρα για δράση των ίδιων των μελών. Οι υποομάδες κλήθηκαν να επιλέξουν μία από τις δύο προτεινόμενες δραστηριότητες δημιουργικής γραφής. Είχαν την επιλογή είτε να γράψουν από κοινού ένα γράμμα προς τη μητέρα του ήρωα. Είτε να συνθέσουν από κοινού ένα τραγούδι, λαμβάνοντας, όμως και στις δύο περιπτώσεις συλλογικά τον ρόλο του κεντρικού ήρωα (Σεϊντού) και επιλέγοντας τη χρονική στιγμή, πάντα μέσα στη ταινία, όπου αυτός θα έγραφε το γράμμα ή το τραγούδι του. Η συνάντηση έκλεισε σε ολομέλεια με την παρουσίαση της εργασίας κάθε ομάδας και τον απαραίτητο σχολιασμό.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου