16η συνάντηση! Μετανάστευση και animation σε διάλογο! Δράση για το MigraMedia
Μετανάστευση και Animation. Μία ακόμη δράση στο πλαίσιο του MigraMedia
Η 16η συνάντηση μας έδωσε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε στην Τέχνη της εμψύχωσης - Animation και να γνωρίσουμε εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης του φαινομένου της μετανάστευσης στον κόσμο των media. Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεών μας για το διεθνές πρόγραμμα MigraMedia (Erasmus+ Projekt 2023-1-DE01-KA220-HED-000154375). Μαζί μας ήταν και αυτή την φορά η κα. Παναγιώτα (Γιώτα) Μήνη, η κα. Κωνσταντίνα Γεωργιάδη, μέλη της επιστημονικής ομάδας του MigraMedia, καθώς και η συναδέλφισσά μας Μαρία Σκαμνάκη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΔΠΜΣ «Θεατρικές & Κινηματογραφικές Σπουδές» του Τμήμα Φιλολογίας του Π.Κ. και του Ι. Μ. Σ.
Η συνάντησή μας ξεκίνησε με μία δραστηριότητα γνωριμίας με όρους που συναντιούνται στη Γραμματική της μετανάστευσης. Τα μέλη του Ομίλου, χωρισμένα σε τρεις ομάδες, κλήθηκαν να ταιριάξουν έξι όρους που τους δόθηκαν σε ξεχωριστά κομμάτια χαρτιού με έξι σύντομες και πυκνές αναλύσεις τους, αποτυπωμένες σε άλλα έξι ξεχωριστά χαρτιά.
Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να τα τοποθετήσουν σε μία νοητή χρονογραμμή και να αιτιολογήσουν τις επιλογές τους στην Ολομέλεια. Η διαδικασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα και την εκκίνηση μιας πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης σχετικά με τους όρους αυτούς.
Έπειτα, δόθηκε ο τίτλος της ταινίας στα ελληνικά, “Μια καμηλοπάρδαλη στη βροχή” και ζητήθηκε από τα μέλη να προχωρήσουν σε υποθέσεις για το περιεχόμενο - πλοκή της ταινίας.
Ακολούθησε η θέαση της ταινίας Une girafe sous la pluie (2007, 12', Βέλγιο, Γαλλία) της Pascale Hecquet.
Μετά την θέαση ακολούθησαν μια σειρά από δραστηριότητες. Αρχικά, τα μέλη διατύπωσαν τη γνώμη τους για την ταινία, αναφέροντας και μία σκηνή που τους αποτυπώθηκε ιδιαίτερα. Έπειτα, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και τους δόθηκαν δεκαοκτώ έγχρωμες κάρτες με καρέ της ταινίας και κλήθηκαν να τις βάλουν στη σωστή σειρά, σύμφωνα, πάντα, με την πλοκή της ταινίας.
Μετά κλήθηκαν να συνδέσουν τους όρους της πρώτης δραστηριότητας με το περιεχόμενο της ταινίας και το προσωπικό ταξίδι του Ήρωα της ταινίας και να συζητήσουν σχετικά με το θέμα. Ακολούθησε μία δραστηριότητα σχετικά με την τεχνική του animation και την κινηματογραφική γλώσσα της ταινίας. Δεδομένου ότι η ταινία δεν είχε διαλόγους αλλά μόνο ήχους, ζητήθηκε από τα μέλη να εξηγήσουν το πως καταλάβαιναν την εξέλιξη της ταινίας μέσα από τους ποικίλους συμβολισμούς. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον συμβολισμό του νερού.
Έπειτα, δόθηκαν γραπτές ερωτήσεις και κάθε ένα μέλος κλήθηκε να απαντήσει σε μία. Οι απαντήσεις συζητήθηκαν στην Ολομέλεια.
Η τελευταία δραστηριότητα αφορούσε τη σύγκριση των ταινιών που έχουμε δει στο πλαίσιο των δράσεων για το MigraMedia και την αναζήτηση κοινών και διαφορετικών σημείων και μοτίβων ανάμεσα στις τρεις ταινίες και τους τρόπους που παρουσιάζεται το θέμα της μετανάστευσης παρότι ανήκαν σε διαφορετικά είδη (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, animation). Για τις παραπάνω δραστηριότητες χρησιμοποιήθηκαν ιδέες και από το παιδαγωγικό υλικό των Baumgartner C., Henökl-Mbwisi B., Hefel H. και Besse M. της διαδικτυακής πλατφόρμας éducation21.
Οι φετινές δράσεις μας για το πρόγραμμα MigraMedia θα κλείσουν σε επόμενη συνάντηση.
#κινηματογραφική_λέσχη_πγρπκ
#κινηματογραφικη_παιδεια
#pgrpk
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου