21η συνάντηση! Κινηματογραφικό εργαστήρι με τη Μαρία Λεωνίδα του "Καρπού" για το πρόγραμμα MigraMedia
Κινηματογραφικό εργαστήρι για την παραγωγή ταινίας για το Migramedia
Την συνάντηση αυτή την περιμέναμε καιρό! Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των δράσεών μας για το διεθνές πρόγραμμα MigraMedia, η συνάντηση αυτή θα ήταν αφιερωμένη στη δημιουργία και την παραγωγή της δικής μας ταινίας.
Η συνάντηση εξελίχθηκε σε τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο η ομάδα μας συναντήθηκε στη πλατεία Μικρασιατών και επιδόθηκε σε μία ιδεοθύελλα για να παραχθεί η κεντρική ιδέα του σεναρίου της ταινίας. Κατατέθηκαν ιδέες και συζητήθηκαν διεξοδικά!
Τα επόμενα δύο στάδια έλαβαν χώρο στον φιλόξενο χώρο του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ, όπου και ήταν ο χώρος που θα πραγματοποιούνταν το κινηματογραφικό εργαστήρι. Εκεί, μας υποδέχθηκαν οι κυρίες Γιώτα Μήνη και Κωνσταντίνα Γεωργιάδη, επιστημονικά υπεύθυνες του MigraMedia. Όλοι μαζί υποδεχτήκαμε την καλεσμένη μας, την κα Μαρία Λεωνίδα, σκηνοθέτρια και Διευθύντρια του Κέντρου Οπτικοακουστικής Παιδείας "ΚΑΡΠΟΣ".
Το δεύτερο στάδιο της συνάντησης ήταν η γνωριμία μας με τη κα Λεωνίδα και το έργο του Καρπού, με ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα του "Βλέπω & συζητώ", που το εφαρμόσαμε στις δύο προηγούμενες συναντήσεις μας. Μετά τη σύντομη παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση, ή μάλλον καλύτερα συνέντευξη, για τις ταινίες του προγράμματος που επιμελήθηκε, τη προσωπική σχέση της με τον κινηματογράφο και την παραγωγή ταινιών με κοινωνικό προσανατολισμό. Τα μέλη της ομάδας έθεσαν κρίσιμες ερωτήσεις με αποτέλεσμα έναν γόνιμο διάλογο!
Στο τρίτο στάδιο ασχοληθήκαμε με τη δημιουργία της ταινίας μας κάτω από την καθοδήγηση της εμψυχώτριας του εργαστηρίου, της κα. Λεωνίδα. Αρχικά επανήλθαμε στις κεντρικές ιδέες των ιστοριών που κατατέθηκαν στο προηγούμενο στάδιο, οι οποίες στη φάση αυτή παρουσιάστηκαν με περισσότερες λεπτομέρειες. Έπειτα καταγράφηκε η προσωπική προτίμηση κάθε μέλους. Μετά την επιλογή συζητήθηκε το σενάριο και τέλος, επιλέχθηκε η τεχνική του cut-out animation. Έτσι, ξεκίνησε η διαδικασία της παραγωγής.
Τα μέλη της ομάδας, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους συγκρότησαν υποομάδες. Άλλα κατασκεύαζαν τις φιγούρες και το σκηνικό, άλλα έστησαν τους χώρους κινηματογράφησης, άλλα αποτύπωναν στο χαρτί το σενάριο, άλλα έκαναν τις λήψεις, κινούσαν τις φιγούρες, καθοδηγούσαν σκηνοθετικά το εγχείρημα, δημιούργησαν τους τίτλους έναρξης. Στη πορεία οι ρόλοι συχνά εναλλάσσονταν προκειμένου να αποκτηθεί εμπειρία από τις όλες της φάσεις της παραγωγής.
Μετά από ώρες εντατικής εργασίας η παραγωγή έφτασε σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο και αποφασίστηκε να συνεχιστεί στις επόμενες συναντήσεις του Ομίλου προκειμένου να ολοκληρωθεί.
Η συνάντηση έκλεισε με μία σύντομη συζήτηση αναστοχασμού της ημέρας και των εργασιών. Όλοι μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι από την εμπειρία και ανυπομονούμε για την ολοκλήρωση της ταινίας.
Ευχαριστούμε θερμά την κα Λεωνίδα και τον Καρπό για την εμψύχωση και καθοδήγηση του κινηματογραφικού εργαστηρίου, καθώς και για την ευκαιρία που δόθηκε σε όλη την ομάδα του Ομίλου να εργαστεί στο πεδίο της παραγωγής.
Τέλος, ευχαριστούμε ολόψυχα και τις επιστημονικά υπεύθυνες του διεθνούς προγράμματος Erasmus+ MigraMedia κυρίες Μήνη και Γεωργιάδη και το ΙΜΣ/ΙΤΕ, για τη συνεργασία όλη τη φετινή χρονιά και ιδιαίτερα για το κινηματογραφικό εργαστήριο, το οποίο υλοποιήθηκε με την ηθική και υλική υποστήριξη του προγράμματος.
#κινηματογραφική_λέσχη_πγρπκ
#κινηματογραφικη_παιδεια
#pgrpk
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου