15η συνάντηση! Ντοκιμαντέρ, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ντοκιμαντέρ, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το ντοκιμαντέρ συχνά προσλαμβάνεται ως μια βαρετή "ταινία" για ζώα ή για την Ιστορία! Στον Όμιλό μας εκτιμούμε πως η προσέγγιση αυτή μπορεί να αλλάξει μόνο με τη θέαση "άλλων" ντοκιμαντέρ. Αυτό άλλωστε το επιχειρήσαμε και στη 12η και 13η συνάντησή μας. Η ευκαιρία αυτή τη φορά μας δόθηκε μέσα από τις δημιουργίες που προβάλλονται στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (02-12/03/2023). Στο πλαίσιο αυτό προβλήθηκαν στη συνάντησή μας δύο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

Το Στην καρδιά της Καμπούλ (Inside Kabul), (2023), (30΄), των Γάλλων Καρολίν Γκιγιέ και Ντένις Βαλγκένεβιτς ήταν το πρώτο. Ένα καταπληκτικό animation ντοκιμαντέρ που μας έδωσε τη δυνατότητα να "δούμε" τον συνδυασμό των δύο τεχνικών και να αναλύσουμε στοιχεία τους σχετικά με τους πολιτιστικούς και τεχνικούς κώδικες της ταινίας. Ο ρόλος και η θέση της γυναίκας στο σύγχρονο κόσμο, η πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν, η μετανάστευση, τα σύμβολα, η αφήγηση και ο ρόλος της στη πλοκή ήταν ορισμένα μόνο από τα στοιχεία που συζητήθηκαν.

  

Το Οι δυο πατρίδες της Γιασμίν (Jasminin kaksi kotia), (2022), (13΄), των Φινλανδών Χάνα Κάρπινεν και Ίνκα Αχτέ ήταν το δεύτερο. Το ταξίδι της επιστροφής στη χώρα καταγωγής της μικρής Γιασμίν μας πρόσφερε την ευκαιρία να σκεφτούμε "αλλιώς" τη μετανάστευση. Και πάλι μέσα από τους πολιτιστικούς και τεχνικούς κώδικες της ταινίας επιχειρήσαμε να κατανοήσουμε την επιτελεστική λειτουργία του ντοκιμαντέρ και να μιλήσουμε για τη ζωή των γυναικών και των κοριτσιών στον κόσμο, τη δική μας ζωή, το φως, το χρώμα, τη θέση της κάμερας και την προσπάθεια κατασκευής συναισθημάτων στον θεατή της ταινίας.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις