12η συνάντηση! Εμείς ρωτάμε! Εσείς απαντάτε! Μέρος 1ο: Γιάννης Μπλέτας.

Αυτή ήταν μια διαφορετική από τις άλλες συναντήσεις μας! Ο Όμιλος είχε τη χαρά και τη τιμή να φιλοξενήσει στο χώρο του σχολείου μας έναν νέο δημιουργό που δραστηριοποιείται στη πόλη μας, τον Γιάννη Μπλέτα. Μαζί του μας επισκέφθηκε και η καλή συναδέλφισσα και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου Ειρήνη Κλάδου. Σκοπός της συνάντησης ήταν η από κοινού θέαση της τελευταίας ταινίας του Γιάννη Μπλέτα Πως να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα (26΄, 2021) και η συζήτηση με τον δημιουργό της αλλά και με την πρόεδρο του Συλλόγου, ο οποίος είναι ο παραγωγός της ταινίας.

Η αρχή έγινε με τις κατάλληλες συστάσεις. Η Ειρήνη, μέλος της ομάδας μας, παρουσίασε στα υπόλοιπα μέλη τον Γιάννη Μπλέτα αναφερόμενη στις σπουδές του και στην εργογραφία του, ενώ ένας από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς εμψυχωτές του Ομίλου μας παρουσίασε την Ειρήνη Κλάδου. Προκειμένου να έχουμε περισσότερο χρόνο στη συζήτηση δεν αφιερώσαμε άλλο χρόνο σε δραστηριότητες πριν τη θέαση της ταινίας, όπως κάνουμε πάντα. Ακολούθησε η θέαση της ταινίας και στη συνέχεια, προκειμένου να υπάρξει ένα “ζέσταμα” των μελών της ομάδας μας για τη συζήτηση με τον δημιουργό, ένας από τους εμψυχωτές εκπαιδευτικούς την “άνοιξε” θέτοντας θέματα και ζητήματα από τους πολιτιστικούς και τεχνικούς κώδικες της ταινίας και του δημιουργού της. Συναισθήματα, σκέψεις, παρατηρήσεις, θέματα της ταινίας, αναφορές σε πλάνα και σκηνές και δημιουργία αφίσας αλλά και το ζήτημα της ορατότητας των ατόμων με ιδιαίτερες ανάγκες ήταν τα πρώτα που τέθηκαν και έστρωσαν τον δρόμο της συζήτησης με τον Γιάννη Μπλέτα και την Ειρήνη Κλάδου. 

 Ο Γιάννης μας μίλησε αρχικά για την κεντρική ιδέα της ταινίας και στη συνέχεια άρχισε η “ανάκριση” των μελών μας. Οι ερωτήσεις έπιασαν όλη τη γκάμα και τα στάδια της δημιουργίας της ταινίας: από τα θέματα της προ- και μετά-παραγωγής μέχρι τη διαδικασία του μοντάζ και τη χρήση φακών, μηχανών, την επιλογή των πλάνων και τη χρήση της μουσικής μέχρι τα ζητήματα του σεναρίου ενός ντοκιμαντέρ και τα μυστικά του δημιουργού. Στη συνέχεια η Ειρήνη Κλάδου πήρε τη σκυτάλη και μετάθεσε το αντικείμενο της συζήτησης στη κοινωνική διάσταση του πράγματος. Ξεκινώντας από τη -διαπιστωμένη αλλά φυσιολογική- δυσκολία της ομάδας να ομολογήσει ότι το ζήτημα που είχε μπροστά της ήταν η αναπηρία, συζήτησε πολλά από τα θέματα που αφορούν την αναπηρία: από τη δυσκολία που βιώνουν μέχρι τον αποκλεισμό και την ένταξη στη σύγχρονη κοινωνία του Ρεθύμνου, από τη ψυχοσύνθεση και το τρόπο θέασης του κόσμου μέσα από τα μάτια, το μυαλό και το σώμα των ατόμων με αναπηρία, μέχρι τις δυσκολίες και τις “αναπηρίες” του εκπαιδευτικού συστήματος και της κοινωνίας.

Η συζήτηση θα μπορούσε να συνεχιστεί για αρκετή ακόμη ώρα αλλά οι δικοί μας “ήρωες”, ή μήπως τελικά “αντιήρωες”;- τα μέλη της ομάδας μας, μετά από 9 ολόκληρες ώρες παραμονής στο σχολείο έπρεπε να αναχωρήσουν για να πάρουν μια-δυο ανάσες και να συνεχίσουν τον υπόλοιπο “εργασιακό τους βίο” της ημέρας! Έτσι, επήλθε η λήξη της πρώτης μας συνάντησης με επαγγελματίες του χώρου. Όλοι οι συμμετέχοντες αναχωρήσαμε απόλυτα ικανοποιημένοι αλλά και προβληματισμένοι.

Τα μέλη του Ομίλου μας, μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί εμψυχωτές, θέλουμε να ευχαριστήσουμε κι από εδώ τον Γιάννη Μπλέτα και την Ειρήνη Κλάδου για την τιμή που μας έκαναν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις