6η συνάντηση! Βιωματικές δραστηριότητες για εμβάθυνση και ανάλυση

 


6η συνάντηση! Βιώνοντας και ανακαλύπτοντας τα μυστικά μιας ταινίας κι όχι μόνο!

Η 6η συνάντησή μας ήταν πλούσια σε δραστηριότητες. Ξεκινήσαμε, ξαναβλέποντας την ταινία μικρού μήκους The black hole, ώστε να εστιάσουμε με μεγαλύτερη προσοχή σε διάφορα σημεία και λεπτομέρειες. Στη συνέχεια, αναρωτηθήκαμε τι θα μπορούσε να σκέφτεται και νιώθει ο ήρωας τις ταινίας και τι θα ερωτήσεις θα του θέταμε αν το είχαμε μπροστά μας. Έτσι, τα μέλη της ομάδας χωρίστηκαν σε υποομάδες και συνέταξαν τις ερωτήσεις τους. Αμέσως μετά, μπήκαμε σε ρόλο: δύο μέλη ανέλαβαν τον ρόλο του ήρωα, ο οποίος κλήθηκε να κάτσει στην «ανακριτική καρέκλα» και τα υπόλοιπα μέλη ανέλαβαν τον ρόλο των ανακριτών, θέτοντας ακατάπαυστα και πιεστικά τις ερωτήσεις τους στον ανακρινόμενο ήρωα. Ακολούθησε συζήτησε που εστίασε μεταξύ άλλων στη διαδικασία της επινόησης και κατασκευής των κινηματογραφικών ηρώων. Ο ήρωας κάθε ταινίας έχει και κουβαλάει τα δικά του χαρακτηριστικά, τα δικά του γνωρίσματα, τη δική του ιστορία. Όλα αυτά «κτίζονται» από την δημιουργό της ταινίας και βιώνονται από τον ηθοποιό που αναλαμβάνει τον ρόλο του ήρωα.

Κι αν είχαμε εμείς την Μαύρη Τρύπα για ποιο λόγο θα την χρησιμοποιούσαμε;


Η επόμενη δραστηριότητα ήταν δημιουργική κι είχε ως αντικείμενο την επέκταση του σεναρίου. Αν η ταινία είχε ακόμη μία σκηνή, ποια θα ήταν αυτή; Σε υποομάδες τα μέλη συνεργάστηκαν, επινόησαν και έγραψαν μία ακόμη, τελική, σκηνή, δίνοντας μια διαφορετική διάσταση στην ταινία.






Τέλος, έγινε η προβολή της ταινίας Exotique της Soraya Milla (Γαλλία, 2015, 18΄). Ακολούθησαν δραστηριότητες πρώτης προσέγγισης της ταινίας και διερεύνηση των θεμάτων που θέτει ο δημιουργός. Η αναφορά συνοδευόταν, πάντοτε, με την αναδρομή στα πλάνα και τις σκηνές της ταινίας.


#κινηματογραφική_λέσχη_πγρπκ 
#κινηματογραφικη_παιδεια
#pgrpk

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις