Η εμπειρία μου από το 2 Cinema Summer Camp (2023) του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, της Ελένης Τσίγκρη


Η εμπειρία από τη συμμετοχή στο 2o Summer Camp του CFF

Φέτος είχα την χαρά να συμμετάσχω στο summer camp του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων! Το πρόγραμμα έγινε στο Μ.Α.Ι.Χ. (Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων), όπου εγώ και άλλοι 25 έφηβοι ηλικίας 13 μέχρι 17 χρονών από όλη την Ελλάδα περάσαμε μια εβδομάδα του καλοκαιριού μας, από τις 8 μέχρι τις 16 Ιουλίου. Οι μέρες πέρασαν γεμάτες ενδιαφέροντα σεμινάρια και δραστηριότητες με θέμα τη δημιουργία ταινιών και όχι μόνο.

Το πρόγραμμα είχε ως βασικό στόχο να μυήσει τους συμμετέχοντες στη μαγεία του κινηματογράφου, είτε είχαν ασχοληθεί με αυτόν, είτε δεν είχαν ιδιαίτερες γνώσεις σχετικά με τις ονομασίες πλάνων, πως πρέπει να στήνεται σωστά η κάμερα ή για τα διάφορα ξεχωριστά επαγγέλματα που κρύβονται πίσω από την κάθε εικόνα που βλέπουμε στην  μεγάλη οθόνη. Όσον αφορά την τεχνική πλευρά παραγωγής μιας ταινίας, κάναμε πολλά σεμινάρια, με θέματα από την ηχοληψία μέχρι την μουσική επένδυση. Ο κάθε ειδικός ήταν κατανοητός και όλοι τους κατάφεραν να μας μεταδώσουν τον ενθουσιασμό που νιώθουν για το αντικείμενό τους. Με την ολοκλήρωση του θερινού σχολείου, όλοι μας είχαμε μάθει για όλα αυτά μέσα από σεμινάρια, κυρίως, όμως, αγαπήσαμε τη κινηματογραφική τέχνη!

Όλη αυτή η θεωρία δεν θα είχε κανένα όφελος αν δεν την κάναμε πράξη! Έτσι, χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες με σκοπό να παρουσιάσουμε τρία διαφορετικά ντοκιμαντέρ μικρού μήκους στο τέλος του προγράμματος! Η πρώτη ομάδα είχε ως θέμα το Μ.Α.Ι.Χ., ο χώρος όπου μέναμε, η δεύτερη την Χαλέπα, μια ιστορική και πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονικά περιοχή μέσα στην πόλη των Χανίων, ενώ η τρίτη ομάδα, στην οποία ανήκα κι εγώ, είχε ως θέμα την τέχνη από ανακυκλώσιμα υλικά. Το ντοκιμαντέρ ήταν το είδος ταινίας με το οποίο ασχοληθήκαμε περισσότερο και στα σεμινάρια, οπότε είχαμε μια γενική εικόνα του πως έπρεπε να βγει το τελικό μας αποτέλεσμα. Με την βοήθεια των συντελεστών του προγράμματος, η κάθε ομάδα μοίρασε ρόλους, έκανε έρευνα, πήρε συνεντεύξεις, τράβηξε άλλα πλάνα, έκανε το μοντάζ (με την βοήθεια κάποιου ειδικού βέβαια). Γυρίσαμε τις ταινίες στα κινητά μας, όμως είχαμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε και επαγγελματικό εξοπλισμό, όπως μικρόφωνα. Αν και οι ταινίες γυρίστηκαν από εφήβους και μάλιστα αρχάριους, προσωπικά θεωρώ ότι βγήκαν αρκετά επαγγελματικές!

Δεν ασχοληθήκαμε, όμως, μόνο με τον κινηματογράφο! Άλλο ένα κεντρικό θέμα για το φετινό φεστιβάλ ήταν ο κρητικός πολιτισμός, έτσι αφιερώσαμε ένα πρωινό στο Βοτανικό Πάρκο, ένα υπέροχο μέρος έξω από τα Χανιά! Εκεί παρατηρήσαμε διάφορα ενδημικά φυτά, περπατήσαμε μέσα στη φύση, μας μίλησαν για την κρητική διατροφή, μαγειρέψαμε… Εκτός από το Βοτανικό Πάρκο επισκεφτήκαμε και την πόλη των Χανίων και την περιοχή της Χαλέπας, όπου μας ξενάγησαν και αργότερα κάναμε μια βόλτα στο κέντρο της πόλης. Κάναμε και άλλες δραστηριότητες που δεν είχαν σχέση με κινηματογράφο, όμως όλες ήταν μέσα στο Μ.Α.Ι.Χ.. Κάναμε αστροπαρατήρηση, φτιάξαμε ψωμί, ηχογραφήσαμε podcast, παίξαμε μουσική κ.ά. Παρόλο που και αυτά ήταν ουσιαστικά σεμινάρια, ήταν ευχάριστα διαλείμματα από το υπόλοιπο πρόγραμμα.



Για μένα, το καλύτερο κομμάτι του φεστιβάλ ήταν όσοι συμμετείχαν! Όλα τα παιδιά ήταν υπέροχα και χάρηκα πάρα πολύ που τα γνώρισα και περάσαμε αυτές τις μέρες μαζί! Όλοι έκαναν παρέα με όλους γιατί εκτός από το κοινό μας ενδιαφέρον τον κινηματογράφο, είμασταν «ανοιχτοί» σε καινούργιες γνωριμίες! Είναι πολύ ξεχωριστά άτομα και χαίρομαι πολύ που συμμετείχα και είχα την ευκαιρία να τους γνωρίσω! Ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος συνεχίζουμε να μιλάμε και να συναντιόμαστε όποτε μπορούμε!

 Η εμπειρία ήταν καταπληκτική και προτείνω σε όλους να συμμετάσχουν! Τα πάντα ήταν υπέροχα και για αυτό πρέπει να ευχαριστήσω και όλους τους συντελεστές του φεστιβάλ! Νιώθω πάρα πολύ τυχερή που πήρα μέρος φέτος και που γνώρισα όλα αυτά τα άτομα και ελπίζω να τους ξαναδώ του χρόνου!


Ελένη Τσίγκρη

Μαθήτρια του Π.Γ.Ρ.Π.Κ. 
μέλος του Ομίλου Κινηματογραφική Λέσχη 3.0 του Π.Γ.Ρ.Π.Κ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις