16η συνάντηση! Αλησμόνητη συνάντηση! Αλησμόνητες ντοκιμαντερίστριες! Συνομιλώντας με δημιουργούς στο πεδίο του φενινιστικού κινηματογράφου!

 

16η συνάντηση! Αλησμόνητη συνάντηση! Αλησμόνητες ντοκιμαντερίστριες! 

Συνομιλώντας με δημιουργούς στο πεδίο του φενινιστικού κινηματογράφου!

 Πραγματοποιήθηκε άλλη μία συνάντηση του ΟΚΛ μας, αισίως η 16η! Αλησμόνητη κι αυτή! Γιατί; Επειδή εκτεθήκαμε σε κάτι νέο και ιδιαίτερο, βαθιά συγκλονιστικό και αναμετρηθήκαμε με μια ιδιαίτερη πτυχή του τόπου.

 Αφορμή στάθηκε η προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ τεκμηρίωσης μεγάλου μήκους Eingebrannt. Frauen auf Kreta 1941 - 1945 (Αλησμόνητα. Γυναίκες της Κρήτης 1941 - 1945) (2018) (123΄) σε σκηνοθεσία της Leonie Englert και παραγωγή της Barbara Englert (αλλά και πλήθος συντελεστών). Η ταινία πραγματεύεται και αναπαριστά τη "φωνή γυναικών" της Κρήτης στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής κι ιδιαίτερα τις αναμνήσεις γυναικών μέσα από τις προσωπικές μαρτυρίες - συνεντεύξεις τους στη κάμερα της δημιουργού. Από χωριό σε χωριό, από επιβιώσασα σε επιβιώσασα της ναζιστικής θηριωδίας, από κούκλα σε κούκλα, η ταινία απλά συγκλονίζει και συνταράζει, δείχνει εμφαντικά τα όρια του ανθρώπου.

 Η προβολή (μέρους) της ταινίας αποτέλεσε τη πρώτη φάση της συνάντησής μας. Πριν τη θέαση προηγήθηκε μια σύντομη δραστηριότητα. Μετά τη θέαση ακολούθησε ένας γύρος έκφρασης συναισθημάτων και σκέψεων των μελών του Ομίλου. Στη συνέχεια, στη δεύτερη φάση της συνάντησης, έγινε η αποκάλυψη των δύο επισκεπτριών μας. Είχαμε τη τύχη και τη χαρά να φιλοξενούμε και να δούμε τη ταινία μαζί με τη σκηνοθέτριά της, τη Leonie Englert και με μία από τις camerawoman της, την Ελεάνα Καζίλα (που ήταν και συναδέλφισσά μας φέτος στο σχολείο μας!) Μετά το πρώτο σοκ και μια σύντομη αυτοπαρουσίαση της Leonie, τα μέλη του Ομίλου πήραν τον λόγο και βομβάρδισαν με ερωτήσεις επί παντός θέματος τις κινηματογραφίστριες! Από το πως και γιατί της ταινίας, από τα τεχνικά στοιχεία -ήχο, κάμερες, φώτα, πλάνα, μοντάζ κι ό,τι άλλο-, και τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της παραγωγής ντοκιμαντέρ μέχρι τα ιδεολογικά θέματα της ταινίας και τους πολιτισμικούς κώδικές της με ιδιαίτερη αναφορά στο συμβολικό ρόλο των κουκλών κουκλοθεάτρου που εμφανίζονται στη ταινία, τη φενιστική οπτική και δημουργία στον κινηματογράφο γενικά και στη συγκεκριμένη ταινία ειδικά αλλά και μέχρι τη πρόσληψη της ταινίας από το γερμανικό κοινό και τη λειτουργία της Μνήμης σε εμάς που ζούμε στον ίδιο τόπο που εξελίχθηκαν τα γεγονότα που αφηγούνται οι γυναίκες, στις ίδιες της γυναίκες του χθες και του σήμερα, στους Γερμανούς. Και πολλά άλλα!




  Τα μέλη του Ομίλου Κινηματογραφική Λέσχη 3.0 του Π.Γ.Ρ.Π.Κ. ευχαριστεί θερμά τη Leonie και την Ελεάνα για την τιμή και την ευκαιρία της γνωριμίας και της συζήτησης, κυρίως όμως για την κατασκευή αυτής της αλησμόνητης εμπειρίας.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις