3η συνάντηση! Σε ποια θέση θα τοποθετήσω τη κάμερα;


Τοποθέτηση της κάμερας

5 διαφορετικοί τρόποι να τοποθετήσεις τη κάμερα για να "πεις" καλύτερα αυτό που θέλεις

"Πανοραμίκ" και "βερτικάλ"! "Τρακ ιν" ή "τρακ άουτ"; Μήπως είναι καλύτερα να κινηματογραφώ με τη "κάμερα στο χέρι"; Να βάλω για ποικιλία κι ένα "τράβελινγκ" -ταξίδι θα πάμε ή θα γυρίσουμε ταινία;

Όροι κι έννοιες απαραίτητες για να συνεννοηθείς με τα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας στο γύρισμα αλλά και με τον εαυτό σου, όταν σχεδιάζεις ένα γύρισμα, γράφεις ένα σενάριο, βλέπεις ή σχολιάζεις μια ταινία, σκηνοθετείς... . Μέσα όμως από κάθε διαφορετική λήψη ο δημιουργός θέλει κάτι να πει, κάτι να πετύχει, κάτι να σου προκαλέσει ως συναίσθημα.

Η θέση της κάμερας είναι λοιπόν πάρα πολύ σημαντική υπόθεση και κάνει τη διαφορά! Πρέπει να γνωρίζει κάποιος τις επιλογές που υπάρχουν, τις σημασιοδοτήσεις που επιφέρει κάθε μία και να επιλέξει κατάλληλα με στόχο να πετύχει αυτό που επιθυμεί να δημιουργηθεί εντός του θεατή, αφού όλα είναι μια επιτηδευμένη κατασκευή. Κι η αλήθεια είναι ότι θέλει εξάσκηση για να επιλέξεις τη σωστή θέση της κάμερας!

Σε αυτή τη 3η συνάντηση του Ομίλου μας θυμηθήκαμε ξανά όρους και τεχνικές, είδαμε σύντομα βίντεο, τα σχολιάσαμε και συγκρίναμε τις διαφορετικές θέσεις, αναζητήσαμε το τι επιτυγχάνεται από τον δημιουργό με τη συγκεκριμένη λήψη και την ανάλογη θέση της κάμερας και το ποιο συναίσθημα προκαλείται ή επιδιώκεται να προκληθεί. Και βγήκαμε στο πεδίο για εξάσκηση. Αποστολή μας η παραγωγή σε ομάδες 3 πλάνων: "κάμερα στο χέρι", βερτικάλ και τράβελινγκ. Τρίποδο, σταθεροποιητής, βάση γλάστρας με ροδάκια και κινητό!

Κάμερα; 3-2-1! Πάμε!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις