2η συνάντηση! Μήπως είμαστε το club των άσχημων παιδιών;

 

 2η συνάντηση του Ομίλου "Κινηματογραφική Λέσχη 3.0"

Απολαμβάνοντας από μακριά το 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων!

 Την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η 2η συνάντηση του Ομίλου μας! Με χαμόγελο και όμορφη διάθεση βρεθήκαμε στο γνώριμο πλέον χώρο του σχολείου μας. Το γνωστό club των 20 περίπου παιδιών διαμόρφωσε το χώρο κατάλληλα για προβολή ταινίας μεγάλου μήκους, προμηθεύτηκε τα "αναγκαία" για τη θέαση της ταινίας και παρά την κούραση του εφταώρου ήταν έτοιμο για... προβολή!

 Κι ενώ όλα ήταν έτοιμα... ήρθε η λέξη "ΗΓΕΤΗΣ" να εμφανιστεί στον μαυροπίνακα και η αποστολή να αναφέρουν ονόματα ηγετών που τους έρχονται στο μυαλό! Τα μέλη του club ανέφεραν "ηγέτες" του παρελθόντος και του παρόντος, άλλοι που κρίθηκαν θετικά κι άλλοι αρνητικά από την Ιστορία... Επόμενη ερώτηση; "Ποια χαρακτηριστικά αναγνωρίζουν ή διαθέτουν οι "ηγέτες" που ανέφεραν προηγουμένως;" Οι απαντήσεις έπεφταν βροχή και σημειώνονταν στον πίνακα από τον εμψυχωτή εκπαιδευτικό.

 Συνεχίσαμε με νέες ερωτήσεις στο μαυροπίνακα: "Τι είναι η ομορφιά για εσάς;" Οι συμμετέχοντες σε ολομέλεια κατέθεσαν τη γνώμη τους και συνομίλησαν για την ομορφιά! Ακολούθησε και πάλι σε ολομέλεια ο σχολιασμός του σχήματος "Διακρίσεις + ομορφιά" και όλοι στοχαστήκαμε στις διάφορες "διακρίσεις" θετικού και αρνητικού περιεχομένου που σχετίζονται με την "ομορφιά". Αυτή τη φορά τρεις μαθήτριες ανέλαβαν το ρόλο του γραμματέα πίνακα για να προλαβαίνουμε τη καταγραφή των θέσεων.


 Επόμενη στάση, η αποκάλυψη του τίτλου της ταινίας στον μαυροπίνακα: "Το club των άσχημων παιδιών" ("De club van lelijke kinderen"). Κι η ερώτηση "Τι περιεχόμενο μπορεί να έχει μια ταινία με έναν τέτοιο τίτλο;" Μετά τις εκτιμήσεις και υποθέσεις, μαζί με τις ανάλογες -σύντομες- συνδέσεις με τις προηγούμενες δραστηριότητες, ζητήθηκε να περιγράψουν λεκτικά το τι θα μπορούσε να περιέχει η αφίσα της ταινίας. Η πρώτη ιδέα λειτούργησε ως αφορμή ώστε να κληθούν οι μαθητές να "σκηνοθετήσουν" μόνοι τους το αντίστοιχο φωτογραφικό στιγμιότυπο που θα κοσμούσε την αφίσα. Η ιδέα; Παιδιά στη μέση και γύρω-γύρω χέρια να τους δείχνουν, τους άσχημους! Αναλαμβάνοντας γρήγορα δράση και πρωτοβουλίες τα μέλη του Ομίλου τοποθετήθηκαν στο χώρο, αυτο-οργανώθηκαν και έστησαν το σκηνικό για τη λήψη. 

Επιτέλους, ήμασταν πλέον πανέτοιμοι για τη θέαση της ταινίας! Έγινε βεβαίως η αναφορά στη σύντομη ταυτότητα της ταινίας (πολωνική παραγωγή του 2019 κ.λπ.) και φυσικά στο ότι αποτελεί η προβολή μια προσφορά του 10ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, καθώς συμμετέχουμε στο πρόγραμμα των online προβολών για σχολεία. Εννοείται πως ευχαριστούμε κι από εδώ τους ανθρώπους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων που μας δίνουν την ευκαιρία να συμμετέχουμε, έστω κι έτσι, σε αυτή τη γιορτή του Κινηματογράφου στα Χανιά.

 Η ταινία ενθουσίασε τα μέλη της ομάδας! Αυτό γινόταν αντιληπτό καθ' όλη τη διάρκειά της.

Με το τέλος της ταινίας έγινε μια νέα γύρα ερωτήσεων: "Σου άρεσε/δεν άρεσε;", "Τι συναισθήματα σου προκλήθηκαν; Σε ποιο σημείο της ταινίας ένιωσες έτσι; Γιατί;", "Ποιος ήρωας σε "τράβηξε" περισσότερο; Γιατί;". Τα μέλη της ομάδας εκφράστηκαν και για τον φωτισμό και τη μουσική της ταινίας. Δυστυχώς, ο χρόνος - κι οι αντοχές μας- έφτασε στο τέλος και αφήσαμε τα υπόλοιπα για την επόμενη φορά, κρατώντας το χαμόγελο της ικανοποίησης! Όλων μας!

Μέχρι την επόμενη φορά, καλές θεάσεις!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις